Amanda en Gerda hebben al eerder samengewerkt: Amanda heeft een medisch boek geïllustreerd dat Gerda samen met een collega geschreven heeft over echo-onderzoek van hersenen van pasgeboren baby’s en ook is Amanda de illustrator van een ander medisch boek dat door Gerda, samen met 7 andere collega’s wordt geschreven. Dit laatste boek gaat over het zenuwstelsel van pasgeboren baby’s: hoe ziet dat eruit en wat gebeurt er als daar iets mis mee is?
Gerda en Amanda merkten dat hun (klein)kinderen veel vragen hadden over hun lichaam. Toen Amanda een paar jaar geleden Gerda om advies vroeg over een poster voor kinderen, riep Gerda: “Hee, dit is leuk. Zullen wij samen een kinderboek maken over het menselijk lichaam? Jij maakt de tekeningen en ik schrijf de tekst.” Zo gezegd, zo gedaan. Omdat het een boek voor kinderen moest worden, leek het hen het beste om kinderen de vragen te laten stellen.
Hoe werken wij?
Gerda wacht meestal tot ze inspiratie krijgt: opeens weet ze dan waar ze het over wil hebben en dat schrijft ze dan heel snel op. Daarna gaat ze de tekst verder aanpassen en verbeteren.
Dus als ze het stukje heeft opgeschreven duurt het daarna nog een tijdje voordat het naar haar zin is.
Die inspiratie komt vaak tijdens vakanties en bijna altijd ’s ochtends vroeg (ongeveer tussen half 6 en 7 uur). Ze wordt dan geïnspireerd door mooie luchten, de opgaande zon, uitzichten of de zee. Soms gebeurt het dat ze wat bedenkt tijdens een mooie wandeling of fietstocht: dat noteert ze dan in haar iPhone, zodat ze het later netjes kan opschrijven.
Voor dit leuke kinderboek zijn alle teksten ook door Amanda en soms nog door anderen bekeken, zodat al die mooie illustraties er heel goed op aansluiten. Bovendien is het natuurlijk heel belangrijk dat het klopt wat er staat! Dus is Gerda voor bijna alle onderwerpen ook nog op het internet gaan zoeken en heeft ze boeken of artikelen geraadpleegd.
Amanda
Amanda krijgt meestal direct ideeën bij de leuke teksten van Gerda, en maakt dan eerst een snelle schets, met een potlood op papier. Die schets stuurt ze naar Gerda, die het bijna altijd meteen leuk vindt en dan nog meer ideeën erbij bedenkt. Amanda maakt van al die ideeën een heel precieze schets, ze kijkt nog eens heel goed in medische boeken en op internet.
In haar werkkamer kun je een paar bijzondere voorwerpen vinden die ze ook als voorbeeld gebruikt; bijvoorbeeld een poppetje waar je de organen uit kunt halen, en een levensgroot nepskelet, waarvan de botten precies lijken op een echt skelet.
De precieze schets gaat nogmaals naar Gerda; zij kijkt of alles nu helemaal klopt en of kinderen het goed kunnen begrijpen. Vervolgens gaat Amanda aan de slag: ze scant de precieze schets, die dan op de computer verschijnt en met speciale tekenprogramma’s kan ze dan lijnen en kleuren toevoegen. Voor dit boek koos ze voor vrolijke en zachte kleuren en lijnen, zodat kinderen het interessant en leuk vinden om ernaar te kijken.